Wiadomości branżowe

Młodzi kucharze zgotowali sobie sukces

Młodzi kucharze zgotowali sobie sukces
Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu to zwycięzcy VI edycji konkursu „Zgotuj sobie sukces”. Jury doceniło ich talent kulinarny, kreatywność i kunszt przygotowanych potraw. Wygraną jest nie tylko satysfakcja, lecz także miejsce w kadrze polskiej młodzieżowej reprezentacji kucharzy.12 dwuosobowych zespołów kucharzy miało 90 minut na przygotowanie przystawki i dania głównego. Produkty, których wcześniej nie znali, uczestnicy konkursu otrzymali w styropianowym pudełku, tzw. black boksie. Znaleźli w nim kurczaka, filet z łososia oraz dodatki warzywne i owocowe. „Próbujemy nauczyć ich kreatywności. Chcemy, aby w ciągu kilkunastu minut z otrzymanych składników przygotowali potrawę, która zaskoczy jurorów” – mówi serwisowi infoWire.pl Grzegorz Kazubski, szef Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO.Stukot noży, warkot blenderów i kuchnie rozgrzane do czerwoności – podczas finałów każdy dokładnie wiedział, co ma robić. Tu nie było mowy o pomyłce, bo pracę na bieżąco oceniało jury techniczne – sprawdzało czystość, higienę oraz umiejętność pracy zarówno ze sprzętem, jak i

Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu to zwycięzcy VI edycji konkursu ?Zgotuj sobie sukces?. Jury doceniło ich talent kulinarny, kreatywność i kunszt przygotowanych potraw. Wygraną jest nie tylko satysfakcja, lecz także miejsce w kadrze polskiej młodzieżowej reprezentacji kucharzy.

12 dwuosobowych zespołów kucharzy miało 90 minut na przygotowanie przystawki i dania głównego. Produkty, których wcześniej nie znali, uczestnicy konkursu otrzymali w styropianowym pudełku, tzw. black boksie. Znaleźli w nim kurczaka, filet z łososia oraz dodatki warzywne i owocowe. ?Próbujemy nauczyć ich kreatywności. Chcemy, aby w ciągu kilkunastu minut z otrzymanych składników przygotowali potrawę, która zaskoczy jurorów? ? mówi serwisowi infoWire.pl Grzegorz Kazubski, szef Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO.

Stukot noży, warkot blenderów i kuchnie rozgrzane do czerwoności ? podczas finałów każdy dokładnie wiedział, co ma robić. Tu nie było mowy o pomyłce, bo pracę na bieżąco oceniało jury techniczne ? sprawdzało czystość, higienę oraz umiejętność pracy zarówno ze sprzętem, jak i produktami. Gdy danie było gotowe, jego oceną zajęło się międzynarodowe jury degustacyjne. Brano pod uwagę strukturę dania na talerzu, użyte produkty, zgodność z regulaminem i oczywiście smak ? wyjaśnia juror Marcin Piotrowski. ?Poziom jest różny ? jest dość duża przepaść pomiędzy uczniami szkół gastronomicznych z dużych miast a tymi z mniejszych. Aby się przygotować do takiego konkursu, należy wykonać ok. 10 treningów kulinarnych. Składniki mogą kosztować nawet 300 zł. Szkół i uczniów często na to nie stać. Jednak pasja, zaangażowanie i determinacja dają efekty? ? dodaje.

W VI edycji konkursu miejsce na najwyższym stopniu podium przypadło Michałowi Westerowi i Igorowi Antoszewskiemu z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Nie tylko wygrali nagrodę w wysokości 10 tys. zł oraz sprzęt kuchenny dla szkoły, lecz także otrzymali miejsce w kadrze polskiej młodzieżowej reprezentacji kucharzy. Teresa Szewczak, nauczycielka przygotowująca chłopców do gastronomicznych zmagań, nie kryła dumy: ?Nie z każdym uczniem można osiągnąć tak wiele. Liczą się zapał, motywacja, wytrwałość?.

A to już wiesz?  Rozmowy wideo z konsultantami w czasie rzeczywistym to przyszłość e-handlu. Interaktywne call center może zwiększyć liczbę przyjmowanych zamówień

Konkurs ?Zgotuj sobie sukces? to doskonała lekcja gotowania z wyobraźnią, ale też test samodyscypliny oraz umiejętności współpracy. Warto sprawdzać swoje zdolności wśród najlepszych i dążyć do doskonałości w kuchni. Jeść będziemy zawsze, więc dobrzy kucharze będą cały czas poszukiwani.


dostarczył infoWire.pl

Źródło infoWire.pl. Dostarczył

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy